top of page
  • claudineraciti

Vieux Carré

Een lekker boozy klassieker met whiskey en cognac. Een lekkere sterke cocktail met heel veel smaak en pit. Helemaal wanneer je de cognac vervangt voor Voerman Vieux en daar doe je de naam van de cocktail ook nog eens extra eer aan ;-)


De Vieux Carré is een andere klassieker die zijn oorsprong vindt in New Orleans (net als de Ramos Gin Fizz en en de Sazerac) Hij gaat ook al even mee. Ergens in de jaren '30 werd deze cocktail voor het eerst geschonken in Hotel Monteleone. Wie een beetje Frans kan (en nee, dat ben ik niet ;-)) weet dat vieux carré "oud plein" betekent. Een verwijzing naar het Franse gedeelte van de stad.


Het is een mooie "melting pot" aan ingrediënten. Franse cognac en likeur, Italiaanse vermouth en amerikaanse Rye Whiskey. Door de Franse cognac te vervangen door Vieux, maak je er helemaal een mooie internationale mix van.

Is Vieux dan een goede vervanger voor cognac? Absoluut! Vieux werd vroeger ook wel koetsiercognac genoemd. Het is ontstaan als een imitatie cognac. Want cognac konden ze in die tijd (en dan hebben we het over ongeveer 1850) ook enorm waarderen, maar de Franse drank was voor velen te duur. Vieux was een voordeliger, lokaal alternatief. Op de site van Voerman Vieux lees je nog veel meer interessante weetjes over de geschiedenis van Vieux.


Denk je geen fan te zijn van Vieux? Ervaring met die goedkope rommel in cola van vroeger? Deze Vieux is echt een ander verhaal, geloof me. Ik heb hem al aan meerdere vrienden en familie geïntroduceerd en elke keer was iedereen zeer aangenaam verrast. Dus gewoon een keer halen die fles, je zult zien dat ook jij aangenaam verrast gaat zijn! En nee, zij betalen mij niet om dit te zeggen. Ik vind het oprecht een goed product. De Gall & Gall heeft de fles in het assortiment, dus wat houd je nog tegen ;-)


Vieux Carré


30 ml Rye Whiskey

30 ml Voerman Vieux

30 rode vermouth

10 ml D.O.M. Bénédictine

2 dashes Angosture bitters

2 dashes Peychaud's bitters


Doe alle ingrediënten in een mixing glas en vul deze met voldoende ijs. Roer het geheel goed en voorzichtig door (20/25 seconden) tot het voldoende gekoeld en verwaterd is. Schenk het uit in een rocks glas/whiskey glas over een groot ijsblok, of vul het glas volledig met ijsblokjes.

Als garnering gebruik je een sinaasappel zest (schil) Knijp er één uit boven het glas (zoals op de foto) om er oliën en aroma's over het drankje te sprayen. Doe een verse zest bij het drankje en geniet!


Vieux carré met  voerman vieux en rye whiskey
Vieux Carré

Comments


bottom of page