top of page
Cocktails tools - shakers en jiggers

Cocktail shakers

Cobbler shaker

Cobbler cocktail shaker uitschenken in een glas

De cobbler is wellicht de meest gebruikte shaker voor het maken van cocktails thuis. Dit is de shaker met een kleine dop, een ingebouwde strainer (zeef) en de shaker tin. Omdat er al een strainer in zit, is het gemakkelijk in gebruik. Na het shaken giet je het drankje direct in het glas. 

Je zult deze shaker niet heel snel in een professionele cocktailbar vinden. Er kan vaak iets minder in en de ingebouwde strainer is lastiger schoon te maken dan een losse strainer. Daarnaast gaat het uitschenken ook trager. Thuis heb je daar niet zo'n last van en kan dit natuurlijk een prima shaker zijn. Zelf gebruik ik hem nooit en ben ik erg trouw aan mijn boston shaker. Maar een cobbler shaker is in homebartending wel de meest gebruikte shaker.

Boston Shaker

De Boston shaker bestaat uit twee bekers, de een iets kleiner dan de ander. Je hebt ze zowel in de combi glas met tin en tin op tin. Glas op tin is mooi om te zien, vooral als je aan het shaken bent. En je kunt het glazen gedeelte eventueel gebruiken als mixing glass om een cocktail te stirren. Het nadeel is natuurlijk de kwetsbaarheid. Zelf ben ik fan van mijn tin op tin shaker. Ik gebruik echt nooit een andere. Hij is groot genoeg om twee cocktails tegelijk te shaken en is heel gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast is hij ligt en dus makkelijk om mee te shaken. Let wel dat je de shaker goed op elkaar doet voordat je gaat shaken. Anders loop je het risico dat je hem niet meer open krijgt. Onder het kopje "Technieken" lees je hier meer over. 

Boston shaker
Parisian shaker

Parisian shaker

De Parisian shaker, die naam zegt het eigenlijk al, is een Franse cocktail shaker. Dat was wel een beetje te raden aan de naam. Hij lijkt een beetje op de Boston shaker, alleen is de bovenkant kleiner en sluiten de twee delen precies op elkaar aan. Zelf heb ik deze shaker nooit gebruikt. Wat je vaak hoort is dat deze shaker snel klemt en lastig los te krijgen is. Ook schijnen ze eerder te lekken dan de andere twee varianten. Maar er zijn vast hele goede te krijgen. Dus wel goed op hierop te letten wanneer je kiest voor een Parisian shaker.

bottom of page