top of page
cocktails

Strainers

De strainers zijn eigenlijk niets meer dan de zeefjes die je nodig hebt voor het uitschenken van jouw cocktail. Er zijn er drie die bartenders gebruiken. Heb je ze thuis alle drie nodig? Het is wel aan te raden, maar met een Hawthorne en een Fine strainer kom je ook heel ver, mocht je geen Julep strainer willen aanschaffen. Wil je echt wat meer oefenen en als een pro je cocktails thuis uitschenken. Dan zou ik ze zeker alle drie aanschaffen. 

Hawthorne strainer

Image by Marc Babin

De Hawthorne is er echt een die je moet hebben als je een boston shaker of Parisian shaker gebruikt Het is de zeef die ervoor zorgt dat er geen ijsblokjes of grote ijsstukjes meekomen uit de shaker in jouw glas. De kleine ijskristallen houd je er niet mee tegen. Dan heb je de fine strainer nodig. Maar deze ijskristallen kunnen juist wel mooi zijn als ze op je drankje drijven. 

De Hawthorne heeft een veer aan de zijkant en je legt hem op jouw shaker. De veer houdt de grote stukken ijs tegen en eventuele stukken fruit die je hebt gebruikt. 

Wanneer je een cobbler shaker gebruikt, heb je deze strainer dus niet nodig. De cobbler heeft al in ingebouwde strainer en maakt het gebruik van de Hawthorne overbodig. 

Julep Strainer

Een Julep strainer heeft wel iets weg van een kleine schuimspaan. Het is een brede, platte lepel met gaatjes erin. Deze strainer wordt gebruikt in combinatie met een mixing glas. Het houdt het ijs tegen (dat in dit geval geen kleine stukjes bevat omdat je hier alleen zorgvuldig mee geroerd hebt) zodat je het drankje kan inschenken. Kun je dit eventueel met een Hawthorne strainer doen. Ja op zich kan dat best, vooral als je er één hebt die je in je mixing glas kan leggen en niet alleen erop. Dus mocht je qua budget moeten kiezen tussen een Julep en een Hawthorne, ga dan voor de Hawthorne. 

Cocktail

Fine strainer

cocktail waardoor

Grote kans dat je deze strainer al in huis hebt. Een fine strainer (of double stainer) is eigenlijk gewoon een soort theezeefje. Deze gebruik je alleen wanneer je een cocktail shaket in combinatie met de Hawthorne. Wanneer je bijvoorbeeld kruiden of fruit gebruikt, dan komen de kleine stukjes mee wanneer je alleen de Hawthorne gebruikt. De fine strainer vangt deze kleine stukjes op en zeeft het eruit. 

bottom of page