top of page
Citrus Feast

Overige cocktail tools

Naast de verschillende shakers en strainers zijn er nog een aantal essentiële tools die heel goed van pas komen als je thuis lekkere cocktails wilt maken. Er zijn er echt nog wel meer te bedenken, maar hier vind je een lijstje van tools die niet mogen ontbreken in jouw homebar.

Jigger

Image by Michael Odelberth

De jigger is het maatbekertje waarmee je aan beide kanten verschillende maten meet. Je hebt ze in alle soorten en maten en ik ken genoeg homebartenders die er hele collecties van aanleggen. 

De meest gangbare meet aan de ene kant 30 en aan de andere kant 45 of 60 ml. Vaak hebben ze aan de binnenkant ook meerdere streepjes om ook kleinere hoeveelheden te meten. Zelf heb ik er ook meerdere, maar dit is mijn favoriet van The Collection van Tess Posthumus. Aan de ene kant meer hij 45 en 30 ml. Aan de andere kant 30, 20 en 10 ml. 

Het goed afmeten van de ingrediënten is echt cruciaal om je cocktail in balans te houden. Een goede jigger is dus echt een must.

Mexican elbow

Dit is echt de ideale tool om snel en gemakkelijk verse citrussappen voor je cocktails te maken. Erg gemakkelijk in gebruik en ook snel schoon te maken.

Je kunt natuurlijk ook een andere citrus pers gebruiken, maar geloof me dat er geen één zo snel en makkelijk is als deze. Deze handpers heb ik zelf in twee maten. Een kleinere voor limoen en citroen en een grote variant voor sinaasappel en grapefruit. Zeker een aanrader om toe te voegen aan jouw homebar.

Image by Kike Salazar N
Image by Himal Rana

Mixing glas

Wanneer je een cocktail dient te stirren heb je een mixing glas nodig. Dit is een groot glas met een schenktuitje zodat je het drankje gemakkelijk in je glas schenkt na het stirren.

Ook mixing glazen zijn er in alle soorten en maten. Vaak van glas, maar ook metaal. De meesten zijn groot genoeg om twee drankjes tegelijk in te stirren. Dus  mocht je twijfelen tussen twee modellen, neem dan de iets grotere. Altijd fijn als je gasten hebt en je kunt twee Negroni's tegelijk stirren.

Muddler

Deze tool wordt gebruikt om de aroma's en bijvoorbeeld oliën uit fruit of kruiden te muddlen. Het heeft wel iets weg van een vijzel, maar is langer en dunner en grof aan de onderkant. Ook in muddler vindt je in allerlei soorten en maten. Je hebt ze van hout, staal maar ook glas. Op zich maakt het niet uit welke je gebruikt. Zelf heb ik een houten die ik over het algemeen voor citrus en kruiden gebruik en mijn glazen muddler gebruik ik voor vers gekleurd fruit als aardbeien en blauwe bessen.

Image by Kike Salazar N

Barspoon

Image by Kike Salazar N

De barspoon gebruik je samen met je mixing glas om cocktails te stirren. Ook is de barspoon handig om te roeren bij cocktails die je rechtstreeks in je glas maakt, zoals de Mojito of de Caipirinha. Ook bij het layeren komt een barspoon goed van pas. 

De meeste barspoons meten ongeveer 5 ml af, maar je hebt ze ook die minder afmeten. Het is dus wel goed daar op te letten wanneer je er een aanschaft.

Fijnschiller/zesteur

Een zest (citrus schil) wordt erg veel gebruikt bij het maken van cocktails. Zowel om te garneren als om te "zesten". Met zesten wordt bedoeld dat je de schil uitknijpt boven de cocktail zodat de aroma's uit de schil in en over het drankje komen. Bij elke slok ruik je dan die heerlijke citrus geur. Een fijnschiller of zesteur is dus zeker handig om in je keukenla te hebben. Je hebt fijnschillers die hele dunne sliertjes maken. Dat kan leuk zijn voor garneren, maar is voor zesten niet heel handig. Daar heb je er één voor nodig die een dikkere brede schil als resultaat geeft.

Image by okeykat
bottom of page