top of page
  • claudineraciti

New York Sour

Ik heb mijzelf voorgenomen wat meer te genieten van de goede klassiekers. Er zijn echt zo bijzonder veel goede en eenvoudige recepten die al enige decennia meegaan die absoluut de moeite waard zijn.

Ik experimenteer graag met nieuwe drankjes en ook al is dat vaak heel lekker en net even anders, zou ik ook wat meer moeten genieten van deze golden oldies. Ze zijn immers niet voor niets al zo lang geliefd.


De New York sour is er één van. Er is nogal wat discussie over of het nou wel of niet met eiwit moet. Het staat natuurlijk erg mooi om het mèt te doen. Je krijgt dan drie prachtige lagen en dat zie er schitterend uit. Dat heb ik zelf ook al eens eerder gedaan. Het lijkt er echter op dat het origineel toch echt zonder is. En ik moet eerlijk bekennen dat ik dat hier toch ook iets beter vindt passen. Voor een klassieke Whiskey sour is de schuimlaag perfect. Maar hier met de rode wijn, is het wat mij betreft toch lekkerder zonder. Maar smaken verschillen, dus probeer het vooral uit!


De New York Sour is eigenlijk een Whiskey Sour, maar dan met een rode wijn laag (float). Het originele sour recept bestaat uit een distillaat, suiker en citrus. That's it! Daar vallen natuurlijk best veel cocktails onder (naast een gin sour, amaretto sour, ook de Margarita en bijvoorbeeld de klassieke Daiquiri)


De New York sour lijkt terug te gaan tot ongeveer 1880 en kent zijn oorsprong in Chicago. Echter stond hij toen nog bekend onder de naam Continental Sour of Southern Whiskey Sour. Ergens in 1920 is het drankje vermoedelijke opgepikt door een bartender in Manhattan en werd het omgedoopt tot New York Sour. Dit drankje wordt zowel met Bourbon als met Rye Whiskey gemaakt. Ik vind beiden erg goed. Neig je iets meer naar zoet? Ga dan vooral voor Bourbon.


Ik hou wel van een goede rode wijn, dus de float is wat groter dan zou moeten. Maar ja, ik moet hem zelf opdrinken ;-)


New York Sour


60 ml Bourbon of Rye Whiskey

30 ml vers citroensap

Rode wijn (ongeveer 10 ml)


Shake alle ingrediënten (behalve de rode wijn) goed met voldoende ijs en schenk het uit in een rocksglass over verse ijsblokjes. Schenk voorzichtig de rode wijn erbij. Dit kun je doen door de wijn over de bolle kant van een barlepel voorzichtig over het drankje te schenken. Maar heel eerlijk, als je het heel voorzichtig zonder doet, blijft het ook redelijk goed drijven. Dus een barlepel is geen absolute noodzaak (zelf getest ;-))

Garneer met een Maraschino kers (bijvoorbeeld van Luxardo).


Cheers! Salute! Proost!Het originele New York Sour recept - whiskey en rode wijn
New York Sour

Comments


bottom of page