top of page
  • claudineraciti

Tommy's Margarita (met een twist)

Ik heb niet echt een favoriete cocktail, maar zeker wel een lijst met favoriete klassiekers en moderne klassiekers. De margarita in al zijn vormen staat daar zeker tussen.

Tequila is helaas nog echt een onderschoven kindje in Nederland. Men associeert het nog steeds met die goedkope shots uit die vreselijke flessen met sombrero doppen. Ja, daar krijg ik ook maagpijn en hoofdpijn van en is ook echt geen tequila.


Tequila en mezcal zijn dé spirits als het gaat om het eren van eeuwenoude tradities en werkelijke ambacht. Tequila en mezcal worden gemaakt van piñas, het hart van de agave plant (dus nee, niet van cactussap) Mezcal is nog niet zo bekend in Nederland, maar komt nu langzaamaan wel steeds meer in beeld. Gelukkig!


Eigenlijk is mezcal een verzamelnaam voor alle alcoholische dranken die uit agavesap worden gedistilleerd. Dus tequila is eigenlijk ook een mezcal, maar mezcal is dan weer geen tequila. Kun je het nog volgen?

Er zijn hele specifieke gebieden in Mexico waar tequila en/of mezcal gemaakt wordt. Je komt vaak mezcal uit Oaxaca tegen en tequila uit Jalisco, maar zo zijn er nog veel meer gebieden. Slechts in drie gebieden mogen beide dranken gemaakt worden: Michoacán, Guanajuato en Tamaulipas.

Tequila mag alleen gemaakt worden van blauwe agave (agave tequilana weber azul) Staat er een andere agave naam op de fles? Dan heb je dus al te maken met een nep product dat eigenlijk geen tequila mag heten. Mezcal daarentegen mag van meerdere soorten agave gemaakt worden.

Het grote smaakverschil ontstaat tijdens het productieproces. Voor het maken van tequila wordt de piña in een autoclaaf gekookt. Er zijn nog enkele die het nog volgens authentieke wijze doen, middels een kuil (palenque) in de grond, maar dat wordt steeds minder. Voor mezcal wordt dit echter nog wel steeds gedaan en door het koken in de palenque krijgen de piñas een rokerige smaak en die proef je terug in de mezcal. Bij mezcal wordende piñas vervolgens nog met een molensteen gemalen terwijl dat bij tequila over het algemeen vaak met mechanische maling gebeurt. Mezcal is echt een prachtig artisanale drank en mocht je het nog nooit geprobeerd hebben dan moet je daar echt verandering in aanbrengen!


Check de fles dus goed voordat je hem aanschaft. Er zijn inmiddels echt wel goede tequila's te krijgen in Nederland zoals Fortaleza, Arette, Ocho of Mijenta. De Cazadores en Herradura kunnen er ook redelijk mee door, maar komen niet in de buurt van de andere vier. Maar als je de Cazadores en de sombrerodop in je handen hebt, ga dan alsjeblieft voor de Cazadores.

Twijfel je nog of je een goede fles te pakken hebt? Check dan even de Tequila Matchmaker. Daar kun je echt alle tequilas en ook lezen of er nog goedkope rommel aan toegevoegd wordt om het product beter te laten lijken.


Maar je kwam hier waarschijnlijk voor het recept van de Tommy's Margarita. Dus laat ik daar dan ook eindelijk maar antwoord op geven. Zo maak je hem!


60 ml tequila

30 ml vers limoensap

15 ml agave siroop/agave nectar


Shake alle drie de ingrediënten in je shaker en schenk het uit in een rocks glas/whiskey glas over verse ijsblokjes.


Wat is nou het grote verschil met een klassieke margarita? In deze versie gebruik je geen triple sec/cointreau, maar alleen tequila, limoen en siroop. Drie ingrediënten en als je ervoor zorgt dat dit top ingrediënten zijn, dan heb je een fantastisch drankje te pakken. Varieer ook een met reposado tequila of mezcal of een mix van deze. Ook kun je altijd leuk variëren met de siroop. In onderstaande versie ging ik voor peer-vanilla siroop in mijn Tommy's. Heerlijk! En een mooie zoutrand mag uiteraard niet ontbreken. Je kunt ook altijd voor een half randje zout gaan. Dan kun je afwisselen, mocht je niet zeker weten of je hier een fan van bent.

In onderstaande foto gebruikte ik het mooie hibiscuszout van Botanica Spices en de gedroogde peerschijfjes omdat ik voor de peersiroop ging. Ga je voor de klassieker? Dan is een schijfje lime een perfecte garnering.

Cheers! Salute! Proost!

Tommy's Margarita - met een twist
Tommy's Margarita - met een twist

Comentarios


bottom of page