top of page
  • claudineraciti

Ramos Gin Fizz

De Ramos Gin Fizz, ook wel de milkshake onder de cocktails genoemd. Het is een echte klassieker die toch iets minder gemakkelijk is om te maken. Althans, als je een echt mooi hoge schuimkraag erop wilt hebben, vraagt het heel wat spierkracht met shaken. Dus wees gewaarschuwd, om deze te kunnen drinken, moet je eerst een workout doen ;-)


Deze cocktail werd al in 1888 uitgevonden in New Orleans door bar eigenaar Henry C. Ramos. De originele naam toen was eigenlijk New Orleans Fizz, maar werd later bekend als de Ramos Gin Fizz en wordt nog steeds veel geschonken en gedronken in New Orleans. Het drankje genoot direct veel populariteit en zijn bar the Imperial Cabinet was nog nooit zo druk geweest. Zelf was meneer Ramos geen drinken en er wordt wel gezegd dat het niet mogelijk was om dronken te worden in zijn bar, dat stond hij niet toe. Het bijzondere is ook dat hij als bareigenaar een voorstander was van de drooglegging. Hij sloot daarom de deuren van the Imperial Cabinet op 27 oktober van 1919.


De moeilijkheid in deze cocktail zit hem dus in het shaken. Oorspronkelijk werd er gezegd dat je deze minstens 12 minuten moet shaken om het gewenste resultaat te krijgen. Daar zijn de meningen nu wat over verdeeld en ik persoonlijk ben absoluut niet in staat om 12 minuten te shaken... 4 minuten is voor mij persoonlijk de max, dan kunnen mijn armen niet meer!

Het welbekende team van Death & Co heeft er zelfs een op de kaart gezet die bereid werd met een iSi Whip. Een heel slim idee dat volgens hen voor een superzacht resultaat zorgt. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar mocht je er een in huis hebben, dan kun je deze gebruiken in plaats van je shaker.


Voor deze versie gebruikte ik een lekkere Italiaanse gin van Mintis. Deze gin is er in meerdere smaken, maar ik gebruikte de Clementine versie. Deze gin kenmerkt zich door de toevoeging van Pancalarie-munt, dat bekend staat als 's werelds beste munt. Het is heerlijk fris en aromatisch en perfect in deze fizz.


45 ml Mintis Clementine Gin (maar elke gin kan prima in dit drankje!)

15 ml vers citroensap

15 ml vers limoensap

30 ml grapefruit siroop (de klassieker vraagt om suikersiroop, maar in dit recept kun je heel goed spelen met andere siropen. Dus ga vooral experimenteren!)

45 ml slagroom

1 eiwit of aquafaba

2 druppels oranjebloesem water (te koop in de meeste grote supermarkten)

60 ml Sodawater/Spa rood


Doe alle ingrediënten (behalve het sodawater) in je shaker zonder ijs. En shake zolang je het volhoud heel hard en goed. Hoe meer en beter je hier shaken, hoe hoger je schuimkraag zal zijn. Ik hield het niet meer dan 4 minuten vol... Voeg daarna een klein ijsklontje en een normaal ijsklontje toe (een tip die ik last op Punchdrink) en shake totdat beiden volledig gesmolten zijn. Schenk in een koud longdrink glas zonder ijs het sodawater en de cocktail tegelijk uit zodat ze mengen in het glas. Zorg ervoor dat je wat van de cocktail overhoudt in je shaker. Wil je een mooie staande schuimkraag? Zet het glas dan 5/6 minuten in de vriezer en laat het opstijven. Haal het glas uit de vriezer en maak met een rietje een gat in het midden en schenk hier de rest van de cocktail in uit. Je zult zien dat de schuimkraag langzaam omhoog komt en mooi blijft staan. Schenk niet te hard of te snel!


Cheers! Proost! Salute!Makkelijke cocktails Ramos Gin Fizz cocktail
Ramos Gin Fizz
Comments


bottom of page