top of page
  • claudineraciti

Cosmopolitan

De "Cosmo" heeft zijn populariteit te danken aan Carrie Bradshaw, dankzij Sex in the City is deze cocktail wereldwijd bekend geraakt. Daarvoor was hij met name bekend in het uitgaanscircuit van Manhattan en Miami. De cocktail werd geboren uit handen van bartender Toby Cecchini in The Odeon in Manhattan in 1988.


Het originele recept van Cecchini bestaat uit 45 ml Citroen Vodka (volgens Cecchini moet dit Absolut Vodka zijn) 22,5 ml limoensap, 22,5 ml cranberrysap en 22,5 ml Cointreau. Maar vele bartenders hebben deze verhoudingen aangepast.


Zo luidt het recept van Dale Degroff: 45 ml Citroen Vodka, 15 ml triple sec/cointreau, 30 ml cranberrysap en 7,5 ml limoensap. Het recept van Tess Posthumus is bijna identiek alleen gebruikt zij net iets meer limoensap, namelijk 10 ml. En waar Cecchini een limoen partje als garnering gebruikt, gebruiken zowel Degroff als Posthumus een flamed sinaasappelzest. Je knijpt de aromatische oliën uit de zest tegen een brandende lucifer. Daardoor vatten ze vlam en krijgt de cocktail een lekkere gekaramelliseerde citrus geur.


De Difford's guide versie is weer anders. Hier luidt het recept 30 ml vodka, 30 ml triple sec, 45 ml cranberry sap, 15 ml limoensap en 1 dash sinaasappel bitters. Deze lijkt het meest af te wijken van het originele recept van Cecchini.


Eerlijk? Ik ben geen fan van deze cocktail. Welke versie ik ook probeer. Ik vind het te zuur... Zelf vind ik wel de versie van Tess het best, maar wordt hij voor mij persoonlijk beter als je er nog een barlepeltje suikersiroop aan toe voegt.


45 ml Citroen wodka

30 ml Cointreau

15 ml cranberrysap

10 ml limoensap

(persoonlijke toevoeging 1 barlepel suikersiroop)


Shake alle ingrediënten met voldoende ijs en strain in een coupe of martini glas.

Garnering: flamed sinaasappel zest (In een hand hou je de zest vast en in de andere een lucifer of aansteker. Deze houdt je even in de buurt van de zest om hem iets op te warmen. Dan gaan de poriën open en komt er meer olie uit. Daarna knijp je in de zest zodat de oliën eruit sprayen door de vlam heen. Deze vatten dan vlam en geven een gekaramelliseerde smaak en geur aan je drankje. Gooi hem daarna weg. Hij wordt bitter van het verwarmen dus dat is niet iets wat je aan je drankje wilt toevoegen)


Cheers! Proost! Salute!


Makkelijke cocktails: Cosmopolitan cocktail
CosmopolitanComentários


bottom of page