top of page
  • claudineraciti

Old fashioned, maar dan anders

Wist je dat de Old Fashioned de meest gedronken cocktail ter wereld is? Ik wist dat eerlijk gezegd niet, maar de Old Fashioned staat al jaren op nummer één.


In 1888 wordt de Old Fashioned voor het eerst opgenomen met die naam in het boek 'The Bartender's Manual" geschreven door Theodore Proulx. Maar een paar jaar eerder, in 1862, schrijft Jerry Thomas over de "Whiskey cocktail" in het allereerste cocktailboek ter wereld "The Bar-Tender's Guide". The Pendennis Club in Louisville beweert dat de Old Fashioned daar in 1881 werd uitgevonden door een bartender die deze cocktail ter ere van Kolonel James E. maakte. Dus ook hier is het niet echt helder wanneer en door wie precies, maar allen wijzen in ieder geval naar de jaren 1880.


Het recept is in alle drie de gevallen behoorlijk gelijk: whiskey, suiker, water en bitters. Het allereerste recept geeft aan de suiker en water te muddlen in een glas en daar de Whiskey en bitters aan toe te voegen.


Inmiddels bestaan er vele verschillende moderne versies van de Old Fashioned. Een goed voorbeeld daarvan is de Oaxada Old Fashioned die bartender Phil Ward maakte toen hij bij Death & Co werkte. Deze Oaxaca Old Fashioned vervangt de Bourbon of Rye Whiskey voor Tequila en Mezcal.

Je kunt dus een Old Fashioned riff maken met elke spirit waar jij van houdt. Rum, Tequila, Mezcal of gewoon de klassieker met Bourbon of Rye.


Het klassieke recept maak ik als volgt:


60 ml Bourbon

1 barlepel suikersiroop

2 dashes Angostura bitters

Zest met een sinaasappel schil (een sinaasappel schil uitknijpen boven het glas zodat de aromatische oliën uit de schil over en in het drankje terecht komen)


Deze cocktail maak je direct in het glas. Vul een rockglas met een groot blok ijs of met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten in je glas en roer het rustig door voor ongeveer 30 seconden. Garneer het met de zest en je Old Fashioned is klaar!


Hieronder een variant die ik zelf erg lekker vind (zie foto), maar maak hem vooral naar je eigen smaak!


60 ml Aquavit

1 barlepel pruimensiroop

1 dash Angostura bitters

1 dash Orange bitters

Zest met een sinaasappelschil


Cheers! Salute! Proost!


Old Fashioned Cocktail met Aquavit recept Claudine drinks
Old Fashioned - met Aquavit

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page