top of page
  • claudineraciti

Grenadine (granaatappelsiroop)

Grenadine werd oorspronkelijk alleen gemaakt van granaatappelsap. Op een gegeven moment werd grenadine een beetje de naam voor wat limonade nu is: een algemene fruitsiroop naam. Je ziet ook dat er de commerciële grenadines vaak andere ingrediënten bevatten. Zoals appel of vlierbessen.

Maar wij gaan terug naar het origineel. Voor cocktails gebruik ik alleen de eigen gemaakte grenadine zoals deze oorspronkelijk bedoeld is. De meeste bekende cocktail waar het in gebruikt wordt, is wellicht de Tequila Sunrise. Een cocktail die er leuk en gekleurd uitziet, maar persoonlijk ben ik geen fan. Ik vind hem zelf zoet, plat en weinig spannend. Een zoet sapje met Tequila erin. Maar smaken verschillen natuurlijk! Dus maak hem vooral met deze zelfgemaakte grenadine als je een tequila sunrise fan bent!


Er is een hele simpele manier om het sap uit de granaatappel te krijgen en nee daar heb je geen sapcentrifuge voor nodig. Sterker nog, dat werkt helemaal niet zo goed met granaatappel. Je krijgt het meeste sap eruit door de granaatappel met de hand te persen alsof het een sinaasappel is. Dus gewoon met een handmatige pers en goed kracht zetten en draaien en het sap komt er gemakkelijk uit.


Dit recept is het recept van Jeffrey Morgenthaler te vinden in zijn boek "The Bar Book, Elements of Cocktail Technique". De afmetingen zijn omgerekend vanuit de Amerikaanse oz. en komen daarom misschien wat vreemd over. Maar ze kloppen helemaal en je krijgt er echt een hele lekkere zelfgemaakte grenadine mee.


Grenadine recept:


Doe 480 ml vers granaatappelsap in een pannetje en voeg hier 455 gram suiker aan toe. Doe hier 60 ml granaatappel molasses bij en 5 ml oranjebloesem water (beiden te koop in bijna elke supermarkt). Laat het afkoelen en voeg 50 ml vodka toe zodat je het tot 3 maanden in een afgesloten fles in de koeling kan bewaren.


Wil je een eenvoudigere versie? Dan kun je ook gewoon gaan voor 1 deel granaatappelsap en 2 delen suiker. Net als bij suikersiroop, alleen vervang je het water voor het granaatappelsap. Deze is iets eenvoudiger dan bovenstaand recept, maar is ook zeker lekker!Zelf grenadine maken - granaatappelstroop
Grenadine makenComments


Commenting has been turned off.
bottom of page