Grenadine werd oorspronkelijk alleen gemaakt van granaatappelsap, maar met de tijd is het een algemene naam geworden voor fruitsiropen. Veel commerciële grenadines bevatten tegenwoordig ook appel- of vlierbessensap. Wij gaan echter terug naar het origineel en maken een pure, huisgemaakte grenadine zoals die ooit bedoeld was.
Deze siroop is een onmisbaar ingrediënt in cocktails. De bekendste is waarschijnlijk de Tequila Sunrise, een cocktail met een opvallend kleurverloop. Persoonlijk vind ik deze cocktail helemaal niets, vrij zoet en weinig spannend, maar smaken verschillen! Als jij er wél fan van bent, dan zal deze zelfgemaakte grenadine hem in ieder geval nog lekkerder maken.
Hoe haal je het meeste sap uit een granaatappel?
Er is een eenvoudige manier om granaatappelsap te persen, zonder sapcentrifuge. Sterker nog, een sapcentrifuge werkt hier niet goed voor! De beste methode is:
Snijd de granaatappel doormidden.
Gebruik een handmatige citruspers en pers hem uit zoals je bij een sinaasappel zou doen.
Zet goed kracht en draai stevig – het sap komt er verrassend makkelijk uit!
Grenadine recept (uit The Bar Book van Jeffrey Morgenthaler)
Dit recept komt uit The Bar Book en is omgerekend van Amerikaanse maten. De hoeveelheden lijken misschien wat vreemd, maar kloppen helemaal. Hiermee maak je een heerlijke, authentieke grenadine.
Ingrediënten:
480 ml vers granaatappelsap
455 gram suiker
60 ml granaatappelmelasse (verkrijgbaar in de meeste supermarkten)
5 ml oranjebloesemwater (ook verkrijgbaar in veel supermarkten)
50 ml wodka (optioneel, om het tot 3 maanden houdbaar te maken in de koelkast)
Bereiding:
Doe het granaatappelsap in een pan en voeg de suiker toe.
Verwarm zachtjes en roer tot de suiker volledig is opgelost.
Voeg de granaatappelmelasse en het oranjebloesemwater toe.
Laat afkoelen en roer de wodka erdoor.
Bewaar de grenadine in een afgesloten fles in de koelkast.
Snelle versie
Wil je een eenvoudigere variant? Gebruik dan 1 deel granaatappelsap en 2 delen suiker, net zoals bij een standaard suikersiroop – maar dan met granaatappelsap in plaats van water. Dit geeft een iets minder complexe smaak, maar is nog steeds heerlijk in cocktails!
Met deze zelfgemaakte grenadine til je je cocktails naar een hoger niveau. Proef het verschil!
Cheers! Salute! Proost!

Comments