top of page
  • claudineraciti

Gimlet 2.0

De Gimlet is ook een echte klassieker waar de exacte oorsprong niet geheel te achterhalen is. Dit drankje duikt voor het eerste op eind 18de eeuw en het lijkt erop dat we Britse zeevaarders hier dankbaar voor moeten zijn. Het verhaal gaat dat ze op zee veel vitamine C nodig hadden om scheurbuik tegen te gaan. Citrussap drinken was dus een goede optie, en hoe kreeg je deze zeelieden zover om dat te drinken? Door het te mengen met drank natuurlijk!

Uiteindelijk werd dit drankje ook opgenomen in meerdere cocktailboeken. In 1930 dook hij in ieder geval op in de "The Savoy Cocktail Book". Er zijn verschillende recepten voor deze eenvoudige gin cocktail. Zowel met vers limoensap als met Rose Lime Cordial (te koop in de meeste grote supermarkten)

De King of Cocktail Dale Degroff maakt hem met Rose Lime Cordial, want zoals hij wel terecht opmerkt, is het met vers limoensap meer een gin sour dan een gimlet. Echter vind ik zelf de smaak van Rose Lime Cordial niet fijn. Ik vind het te kunstmatig, te zoet en niet echt naar limoensmaken. Dus toch maar voor vers limoensap gaan en er meer een sour van maken? Kan, maar er is nog een alternatief.

Je kunt de limoensap namelijk laten oxideren, daardoor wordt het iets bitterder en minder scherp. De smaak van de limoensap veranderd er echt door. In veel cocktails is juist dat verse limoensap dat je wilt hebben en is het essentieel dat je vers limoensap gebruikt. Maar ik moet zeggen dat het in een Gimlet echt heel interessant is!

Ik kreeg deze tip van Empirebrickgin een leuk account om te volgen als je van gin en gin cocktails houdt!

Je kunt hem dus op verschillende manier maken. De standaard is over het algemeen: 60 ml gin, 15 ml vers limoensap of Rose Lime Cordial, 15 ml suikersiroop.

Ik maakte hem dus net even anders en deze is zeker het proberen waard. Of probeer alle drie de versies om te kijken wat jij zelf nu echt het lekkerst vindt. Ik ben benieuwd!


Gimlet 2.0


60 ml Gin

15 ml geoxideerd limoensap (vers limoensap een nachtje in de koeling laten staan)

15 ml Agave siroop

Een half barlepeltje vers limoensap


Shake alle ingrediënten goed met ijs in je shaker en strain in een Nick & Nora of coupe glas.


Cheers! Salute! Proost!Makkelijke cocktails Gimlet - gin cocktail met limoen en suikersiroop
Gimlet - Klassieke gin cocktail

Comments


bottom of page