top of page
  • claudineraciti

New York Sour met een twist

Een sour is over het algemeen een cocktail dat bestaat uit een spirit, citrus en suiker en soms ook eiwit/aquafaba. De verhouding is meestal 4-2-1, 4 delen spirit, 2 delen citrus en 1 deel suiker. Dus hier kun je behoorlijk vrij mee experimenteren!


De Whiskey Sour stamt uit de midden 19de eeuw en verscheen voor het eerst op papier in 1862 het boek "Jerry Thomas Bartender Guide". Het was een van Amerika's grootste cocktail uitvindingen en in de jaren zijn er heel wat varianten op gemaakt. Zo ook de New York sour. Wellicht dat dit wel de meeste succesvolle riff van de Whiskey Sour kan worden genoemd. De New York sour voegt er een "float" van rode wijn aan toe. Een float is een laagje dat op de cocktail blijft drijven. Dit vraagt wel wat oefening met je barlepel, maar als ik het kan, kan jij het zeker ook!

De New York sour is geen recente variatie op de Whiskey sour, maar duikt voor het eerst al rond 1870 op.

Over het algemeen wordt hier Rye of Bourbon geadviseerd. Ik ging voor Bourbon en gaf er ook nog een twist aan. De klassieke New York sour zou je maken met 60 ml Bourbon of Rye, 30 ml vers citroensap, 15 ml suikersiroop, 1 eiwit/aquafaba en ongeveer 15 ml droge rode wijn.


Ik maakte hem net iets anders en heb iets meer wijn gebruikt ;-)


New York Sour


45 ml Bourbon

15 ml Licor 43

30 ml vers citroensap

15 ml Jalapeñosiroop

Rode wijn (ik gebruikte een Primitivo di Puglia)

Eiwit of 30 ml Aquafaba (eiwit vervanger)


Doe alle ingrediënten (behalve de wijn) in je shaker en shake eerst goed zonder ijs. Voeg vervolgens ijs toe en shake nogmaals. Strain in een glas over vers ijs. Laat het eiwit eerst even goed settelen. Anders zul je zien dat de wijn niet blijft drijven. Doe dit dus niet te snel.

Zodra je ziet dat het eiwit/aquafaba goed op de cocktail drijft, hou je je barlepel verticaal net in de cocktail. Schenk heel voorzicht langs de steel van de lepel de wijn erbij. Je zult zien dat wanneer je dit rustig doet, de wijn mooi op de cocktail blijft drijven.

Deze cocktail vraagt dus iets meer geduld om te maken en is wellicht geen aanrader als je voor een groep vrienden of familie cocktails wilt maken. Maar zeker wel om thuis in klein gezelschap van te genieten. Het is een blikvanger die ook nog een heel erg goed smaakt!


Cheers! Proost! Salute!New York Sour met bourbon, Licor 43 en jalapeño
New York Sour met een twist

Comments


bottom of page