top of page
  • claudineraciti

Pornstar Martini

De Pornstar Martini is een cocktail waarvan je echt 100 en 1 verschillende recepten vindt. De een doet het met passievruchtlikeur, de andere met ananassap, weer een ander met passievruchtsap. De één gebruikt vanille vodka, de andere gewone vodka met vanillesiroop. Soms zelf met eiwit. De ene versie nog zoeter als de ander. Voor mij persoonlijk zijn de versies met passievruchtsap en ananassap een no-go. Die vind ik zelf veel te zoet worden.

Het originele recept van de pornstar martini is van Douglas Ankrah die hem eind jaren negentig in Londen creëerde. Hij bedacht deze cocktail in minder dan 15 minuten. Eerst onder de naam Maverick Martini, maar als snel werd het de Pornstar Martini. Want volgens Ankrah zou dit drankje wel gewaardeerd worden door een echte pornstar.


Hij had zelf nooit kunnen bedenken dat het zo'n wereldwijd succes zou worden. Helaas overleed Douglas op jonge leeftijd in augustus 2021.


Het succes van de pornstar martini wordt ook wel toebedeeld aan de naam. Die doet het gewoon goed. In Engeland is het een van de meest gevraagde cocktail in bars. Of misschien is het wel het idee dat je er twee voor de prijs van een krijgt, vanwege het shotje Champagne dat er naast geserveerd wordt. In Nederland is het naast de espresso martini één van de meest gevraagde drankjes van het moment en zijn er ook vele kant-en-klare versies van te krijgen. Op de meeste terrassen krijg je waarschijnlijk een kant-en-klare versie uit een fles of blikje in geschonken.


Het origenele pornstar martini recept van Ankrah originele recept bestaat uit vanille vodka, passievruchtlikeur (Passoã of de Kuyper) passievruchtpuree, vanillesuiker en een shotje Champagne.


Passievruchtpuree is iets minder gemakkelijk te krijgen in Nederland, daarom gebruikte ik gewoon de inhoud van een verse passievrucht. De Difford's guide geeft het recept ook weer met verse passievrucht in plaats van passievruchtpuree. Dan krijg je goed de smaak mee net als bij puree zonder extra suiker toe te toevoegen (wat je met een sap wel weer zou doen) In plaats van vanille suiker, geef ik de voorkeur aan siroop. Zodat het beter mengt en je geen stukjes suiker hebt knarsen bij het drinken.

Is deze dus identiek aan het echte originele pornstar martini? Niet helemaal, maar hij komt er wel erg dicht bij in de buurt ;-)


Pornstar Martini

  • 50 ml Vanille Vodka

  • 15 ml passievruchtlikeur (Passoã)

  • 2 passievruchten (een halve als garnering)

  • 15 ml vanillesiroop

  • 60 ml Champagne of andere bubbles in een shotglas


Lepel anderhalve passievrucht uit en doe de inhoud in je shaker. Doe de overige ingrediënten erbij (behalve de Champagne) en shake goed met voldoende ijs. Fine strain het in een martini glas en garneer met een halve passievrucht. Serveer de Champagne in een shot glas ernaast. Je drinkt hem door om en om van de Champagne en de Pornstar Martini een slokje te nemen.


Cheers! Salute! Proost!Pornstar Martini - cocktails met passievrucht
Pornstar Martini

bottom of page