• claudineraciti

Pornstar Martini

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

De Pornstar Martini is een cocktail waarvan je echt 100 en 1 verschillende recepten vindt. De een doet het met passievruchtlikeur, de andere met ananassap, weer een ander met passievruchtsap. De een gebruikt vanille vodka, de andere gewone vodka met vanillesiroop. Soms zelf met eiwit. De ene versie nog zoeter als de ander. Voor mij persoonlijk zijn de versies met passievruchtsap en ananassap een no-go. Die vind ik zelf veel te zoet worden.

Het originele recept is van Douglas Ankrah die hem in 2003 in Londen creëerde. Hij bedacht deze cocktail in minder dan 15 minuten. Hij had zelf nooit kunnen bedenken dat het zo'n wereldwijd succes zou worden. Helaas overleed Douglas op jonge leeftijd in augustus 2021.


Het succes van deze cocktail wordt ook wel toebedeeld aan de naam. Die doet het gewoon goed. In Engeland is het een van de meest gevraagde cocktail in bars. Of misschien is het wel het idee dat je er twee voor de prijs van een krijgt, vanwege het shotje Champagne dat er naast geserveerd wordt.


Zijn originele recept bestaat uit vanille vodka, passievruchtlikeur (Passoã of de Kuyper) passievruchtpuree, vanillesuiker en een shotje Champagne.

Passievruchtpuree is iets minder gemakkelijk te krijgen in Nederland, daarom gebruikte ik gewoon de inhoud van een verse passievrucht. De Difford's guide geeft het recept ook weer met verse passievrucht in plaats van passievruchtpuree. Dan krijg je goed de smaak mee net als bij puree zonder extra suiker toe toevoegen (wat je met een sap wel weer zou doen) In plaats van vanille suiker, geef ik de voorkeur aan siroop. Zodat het beter mengt.

Is deze dus identiek aan het echte origineel? Niet helemaal, maar hij komt er wel erg dicht bij in de buurt ;-)

Ben je ook niet zo van de zoete cocktails? Voeg dan ook 15 ml limoensap toe (dat doe ik voor mijn eigen versie ook) Daar wordt deze toch een stukje frisser van.


  • 45 ml Vanille Vodka

  • 15 ml passievruchtlikeur

  • 2 passievruchten (een halve als garnering)

  • 15 ml vanillesiroop

  • 15 ml limoensap (optioneel voor de niet zoetekauw)

  • 60 ml Champagne of andere bubbles in een shotglas

Lepel anderhalve passievrucht uit en doe de inhoud in je shaker. Doe de overige ingrediënten erbij (behalve de Champagne) en shake goed met voldoende ijs. Fine strain het in een martini glas en garneer met een halve passievrucht. Serveer de Champagne in een shot glas ernaast. Je drinkt hem door om en om van de Champagne en de Pornstar Martini een slokje te nemen.


Cheers! Salute! Proost!Cocktail met passievrucht - Pornstar Martini
Pornstar Martini